Mailloth-kastély (Tállya)
| |

Mailloth-kastély (Tállya)

Tállya főutcáján, egy nagy udvarban áll a szépen felújított, több kiállítást is bemutató Mailloth-kastély.

Mailloth-kastély története

A kastély valaha a bárói család csinos és kényelmes lakóhelye volt. Építésének pontos ideje nem kellőképpen tisztázott. A Rákóczi-kúria közvetlen közelében álló L alaprajzú, részben alápincézett, egyemeletes épület, barokk stílusú, és valószínűleg 1720 körül épülhetett. Többször bővítették és átalakították a XIX. században. A nyugati oldalán a XIX. századi, kétpilléres portikusz található, vasgerendás sík lefedéssel.

A déli szárny földszintje fiókos donga- és cseh süvegboltozatos. Az emeleti szobák és egyéb helyiségek részben boltozott, részben sík fedésűek. A homlokzatot vakolat ráépítéssel, falsávok és ablak keretezések tagolják. Lábazata kőlap burkolattal készült.

A kastélyban található a híres hegedűs és zeneszerző, Lavotta János (1764–1820) emlékszobája.

Ugyancsak a kastélyban láthatók a Hegyaljai Mesterek Népművészeti Egyesületének úrhímzéses munkái is. Ebben a sajátos, magyar hímzőművészetben a keletről és nyugatról származó hatások ötvöződtek a 16-17. században. A magas minőséget képviselő úríhímzés „tudósa”, kutatója Schneider Imréné Tarnóczy Éva, az egyesülete alapító elnöke volt. Tiszteletére 2015 nyarán avattak emlékoszlopot a Mailloth-kastély udvarán.

Az emeleti helyiségekben a Közép – Európai Művésztelep alkotásaiból állandó kiállítás látható.

(Forrás: kornyeke.hu, Programturizmus)

Látnivalók a közelben

Hol található?

Képek

Ezek is érdekelhetnek