Festetics-kastély (Dég)
| |

Festetics-kastély (Dég)

Sokan nem tudják, de a dégi Festetics-kastély parkja a legnagyobb hazai angolpark. A nemrég törént felújítás révén a legszebb kastélyok között van!

Engem lenyűgözött a hatalmas terület, ahol a kastély “csak” egy látnivaló. A kis szigeten álló Hollandi ház olyan, mintha egy mézeskalácsház lenne. Nem szeretek sok időt tölteni egy helyen, de itt több mint egy órát elidőztem.

Ha itt jártok, mindenképp piknikezzetek egyet: akár a tóparton, akár a kastély mögötti nagy füves placcon csodás érzés pihengetni!

Festetics-kastély története

A kastély 1810 és 1815 között gróf Festetics Antal (1764-1853) császári és királyi kamarás megbízásából épült, aki a tervezéssel az általa már korábban is foglalkoztatott neves építészt, a magyar klasszicista építészet kiemelkedő képviselőjét, Pollack Mihályt bízta meg.

A kastély több rendhagyó építészeti megoldás jegyeit viseli magán, például az ovális díszterem nem az épület központi részén, hanem egyik sarkában található, valamint a kastély főbejáratához sem lépcsősor, hanem kavicsos rámpa vezet.

A kastélyt a magyarországi szabadkőművesség titkos központjaként emlegetik, mivel több mint egy évszázadon át a kastély falai között őrizték a hazai szabadkőművesek titkos levéltárát, s az építtető, Festetics Antal maga is szabadkőműves volt.

Festetics Andor (1843-1930) gróf és Pejacsevich Lenke (1851-1936) grófnő fia, Festetics Sándor gróf, az 1920-as években átalakíttatta, korszerűsítette a kastélyt; ekkor született a belső terek ma látható, a klasszicizmus formavilágát követő dekorációja.

A Festetics család 1944-ben elhagyta a kastélyt, amelyben hamarosan német hadikórház működött. Az 1945-ös államosítás után 1996-ig gyermekotthon működött. Az épület eredeti berendezését nem ismerjük, mivel azt a második világháború végén, illetve után elpusztították, valamint eltulajdonították.

Az elmúlt években a kutatók a termek egyszínű festékrétegei alatt színvonalas klasszicizáló díszítőfestésekre bukkantak, ezek egy része ma megtekinthető.

Festetics-kastély leírása

Szabadon álló, egyemeletes, alagsoros, U-alaprajzú épület. 3+5+5+5+3 osztású főhomlokzatának közepén – a középrizalitból kinyúló – 6, posztamensről induló dór oszlop által tartott portikusz húzódik. A megemelt lábazat és az alagsor miatt feljáró vezet a portikuszhoz.

A főhomlokzat két szélén erősen előrelépő sarokrizalitok találhatóak, középső tengelyükben lunettaablak nyílik. A homlokzat szakaszai egyszerű, puritán kiképzést kaptak. Az ablakok egyenes záródásúak és keretelés nélküliek.

A hátsó, udvari homlokzat (a szárnyak nélkül) 4+3+4 tengelyes, a hátranyúló szárnyak négyes osztásúak. A középrizalit középső szakaszán két pilléren és két dór fejezetű oszlopon nyugvó, timpanonos kocsialáhajtó van. Az oldalhomlokzatok 3+(6+1) illetve (1+6)+3 nyílásritmusúak, a szárnyak végei egytengelyesek, felettük lunettás díszítéssel. A lunettában fej, körülötte napsugarakkal. Az épület sarkai, alagsori részei, a portikusz és a kocsialáhajtó mind sávozott díszítésűek.

Belseje egytraktusos elrendezésű. A kastély udvari oldalán folyosó fut végig. A kastély egyik legszebb terme a kerti (fő) homlokzat bal oldali rizalitja mögött elhelyezkedő ovális alaprajzú, félköríves fülkékkel bővített díszterem.

Kastélypark

Magyarország egyik legnagyobb szabású angolkertje a dégi kastélypark, amelyet három patak találkozásánál, enyhe lankán alakították ki. A tájképi kert létrehozásának pontos időpontját nem ismert, viszont a Hasznos Mulatságok folyóirat már 1817-ben úgy írt a parkról, mint ami “nagyságára, s ritkaságára nézve fellül múlja” a kismartoni, pápai, tatai, csákvári kerteket.

Halastava a leghosszabb a hazai parkok tavai között. A tó zsiliprendszere rekonstrukció alatt áll. Az 1700-as évek végén Festetics Antal által építtetett kastély parkjában mesterségesen kialakított tó, a Park-tó vizét a Bozót-patak táplálja.

Az 1920-as években, a kastély korszerűsítése kapcsán épült a rózsakert a teniszpályával, klasszicizáló lugassal és egy egyedülálló, barokkos hímzésmintát idéző, kavicsból és carrarai márványdarabokból kirakott parterrel, utóbbi ma már nem látható. Napjaikban is megtekinthető a szintén ebből az időből való a gótizáló szivattyúház és a romszerű “antik forrás” is.

Hollandi ház

A kastélyt övező park tavának szigetén álló, hollandi ház nevű különleges épületet 1891-ben, egy korábbi épület helyén emelték Festetics Pál idején.

Hangsúlyosabb része az emeletes főrész, erre merőleges a földszintes szárny. Az emeletes részt kétfelől magas, tört íves oromzat fogja közre.

A vörös téglás, németalföldi stílusban épült ház igazi kuriózum hazánkban. Földszintes része tehénistállóként szolgált, emeletes részében pedig a tüdőbeteg gróf Festetics Andorné gróf Pejacsevich Lenke (1851-1936) számára berendezett lakosztály kapott helyet, mivel az istálló ammóniatartalmú levegőjét és a frissen fejt tejet gyógyító hatásúnak tartották.

A szigetet eredetileg dróton áthúzható csónakon lehetett csak megközelíteni a kastély felől, ma egy fahídon átsétálva közelíthető meg.

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

A légifotós képekért köszönet: www.legifoto.com / Jászai Balázs

Ezek is érdekelhetnek