Lonkai-kastély (Mátyásdomb)
| |

Lonkai-kastély (Mátyásdomb)

Az impozáns dégi Festetics-kastélytól pár km-re található egy lepusztult épület, amely teljesen kifosztva áll az út mentén. A Lonkai-kastély egy kisfaluban, Mátyásdombon omladozik.

Frissítés! Egy olvasótól, Ferenctől kaptam egy emailt, amiben a következőt írta:

„Az általad leírt körülmények változtak. Az épület körüli bozótot nagyrészt kiirtották. A kapukon lakat, a falon kamera. Nagyon valószínű, hogy eladták. Aki a faluban meg volt bízva az érdeklődőknek megmutatni a házat, az is meglepődött, tehát néhány napja történhetett. Szerinte úgy 50 millió körüli az ár.” (2023.04.26-i állapot)

Én 2021-ben jártam itt, akkor ezt írtam: A neten nézegetett képekkel ellentétes környezet fogadott. Hatalmasra nőtt csalánok és tüskés gazok vették körbe az épületet ottjártamkor. A kapuajtó ki van döntve, a belső terek kifosztva. Szomorú látvány, ahogy az épületet szinte elnyeli a gaz…

A hatalmasra nőtt gazoktól ennyit láttam a kastélyból
A hatalmasra nőtt gazoktól ennyit láttam a kastélyból

Lonkai-kastély története, leírása

A mezőföldi település a Koller családtól 1769-ben a tolnai Festeticsek kezébe, ekkor Festetics Pál vásárolta meg, és a birtok évszázadokig a család tulajdonában maradt.

A gazdálkodás már a vásárlás pillanatában megindult, a község igazi fellendülése mégis sokkal később, a XIX. század végén következett be, amikor Lamm Ármin kereskedő vette bérbe a területet. A Lamm család eredetileg kereskedéssel foglalkozott, nevüket később Lonkaira változtatták.

Az Enyinggel határos puszták közé sorolt lápos, mocsaras, 4400 holdnyi területet feltehetőleg olcsón tudta bérelni Lonkai Ármin, mert nem sokkal a szerződéskötés után, 1890 körül hatalmas átalakításba fogott. Lecsapoltatta a mocsarat, és megkezdte a nagyarányú gazdálkodást. Árkot ásott, gőzekét állított be, kisvasutat épített, amelyet kezdetben lovak, majd mozdonyok húztak. A pusztán lakók száma – 1836-hoz képest – majd’ megtízszereződött.

A gazdag kereskedőnek és szorgosan gazdálkodó bérlőnek hosszú távú tervei voltak, ezért a birtok központjába valamikor 1900 körül kastélyt épített. Az építkezésről nem sok adat maradt fenn, ezért csak a stílusjegyekből és a térképekből kaphatunk némi információt. Ezekből tudható, hogy a kisméretű kastély kialakításával – bár néhány évvel megkésve – a kor divatjához próbált igazodni.

Az egyemeletes épület téglalap alaprajzú, tömegének jellegzetességét a bal sarkához rézsűsen hozzáépített saroktorony adja, amelyet kupola koronáz. Az eklektikus formajegyeken túl a századforduló szecessziós világának néhány apró részlete is visszaköszön, de összességében inkább a barokk kastélyok hangulatát idézi az épület díszítése. Hall, az emeleten díszterem és tizennégy szoba, borospince volt benne.

(Forrás: múlt-kor)

Látnivalók a közelben

Hol található?

Képek

Ezek is érdekelhetnek