Batthyány-Draskovich-Csekonics kastély (Enying)
| |

Batthyány-Draskovich-Csekonics kastély (Enying)

Enying központjában áll a rendelőintézetként és nyáron szabadtéri rendezvényeknek helyt adó Batthyány-kastély.

Batthyány-Draskovich-Csekonics kastély története

Herceg Batthyány Fülöp 1809-1811 között – Georg Möser Maurermeister tervei alapján – klasszicista stílusban bővíttette a korábbi földesúri kastélyt, mely 1870-től 1895-ig a Draskovics, majd 1895-től 1946-ig a Csekonics család tulajdonában volt. A kastély eklektikus átalakítása Csekonics Endre tulajdonos nevéhez kötődik.

Az épület falai között 1946-tól gazdaképző iskola működött, az 1960-as évek elejétől pedig rendelőintézet kapott helyet, amely a mai napig is itt működik.

A műemlék kastélyt körülvevő park, a Czifrakert árnyas fáival a kellemes pihenés és kikapcsolódás élettere és egyúttal a város nyári szabadtéri rendezvényeinek is az egyik helyszíne.

„U” konfigurációjú, középső szárnya egyemeletes, középfolyosós, az oldalszárnyak földszintesek, egytraktussal, oldalfolyosóval. Az átalakítások, bővítések nyomán külsője egységes képet mutat. A főhomlokzat tömege és architektúrája meglehetősen monoton, bár nyíláskiosztása, a nyílások aránya és timpanonja még a klasszicista eleganciára emlékeztet, az utcai falfelület öltözete (lizénák, fut. ablakkeretek stb.) nyugtalan hatású. Soktagú, eső főpárkány. Az udvari homlokzat valamivel többet őrzött meg klasszicista mivoltából. Az oldalszárnyakon az emeletes középrész elemei ismétlődnek, de egyszerűbb formában. Az É-i oldalszárny a sok átalakítás nyomán meglehetősen zavaros külsőt mutat. Kontyolt nyeregtetőn palafedés.

(Forrás: Enying honlapja)

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

Ezek is érdekelhetnek