| |

Magyary-Kossa kúria (Gyönk)

Gyönk város belterületén, nagyon szép állapotban található a kis parkkal körülvett Magyary-Kossa kúria.

Magyary-Kossa kúria története

A kastély 1830-1839-ben épült, klasszicizáló barokk stílusban (építészeti tömegképzése és szintbeosztása barokk, ezen túl minden klasszicista). Átlagos színvonalú, érett klasszicista stílus jellemzi. Több barokk elem is felfedezhető az épületben. Az összes helységet díszítő falfestéssel látták el – secco technikával. Kétszintes épület, lépcsőzete vörös süttői márvány. A kastély teljesen alápincézett, 11 tengelyes és kéttraktusos elrendezésű. A földszint és a pince födémszerkezete boltozott, az emelet csapos gerendafedésű.

Az eredeti ablakkönyöklők, ajtókeretek, folyosóburkolatok ugyanolyan vörös márványból készültek, mint a kastély 32 márványlépcsője.

A kastély előtt a XIX. század közepén gondozott kert volt, melléképületekkel.

A Magyary-Kossa család idejében a kastély a falu gazdasági, kulturális központja volt.

A XX. században az épületet részben átalakították. A nyugati homlokzaton ajtót nyitottak, a főhomlokzat középrésze előtti, vörös mészkőből készült teraszt elbontották. Az alaprajzi rendszert részben megváltoztatták, egyes ajtókat kicseréltek, a cserépkályhákat lebontották. A majorsági épületeket 1991-ben elbontották.

A 2000-es évek elején újra az egykori építő- és tulajdonos család kezébe került a hányatott sorsú Magyary-Kossa kastély. Megtörtént a külső tatarozás, nyílászárók cseréje és az emeleten levő helyiségek felújítása – lakosztályok kialakítása. A földszinten még folynak a tatarozási munkálatok.

A jelenlegi tulajdonos Magyary-Kossa Zsolt, a kastélyt kastélyszállóként, lakásétteremként és kulturális találkozóhelyként kívánja üzemeltetni.

A kastély tulajdonosai (1831-től):

  • Magyari-Kossa Sámuel
  • Gróf Széchényi Sándor
  • Dr. Grosch Pál
  • Dr. Kővágó Sándor
  • II. világháború után TSZ raktár 1947-től
  • Magyary-Kossa Zsolt

(Forrás: Gyönk honlapja)

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

Ezek is érdekelhetnek