Lichtenstein-kastély (Hőgyész)
| |

Lichtenstein-kastély (Hőgyész)

Hőgyész másik elhagyatott kastélya a még mindig jó állapotban lévő Lichtenstein-kastély.

Lichtenstein-kastély története

Ezt a nevet a mi korunkban kapta az épület, a 20. század második negyedében az itt lakott Liechtenstein hercegi család után.

A Mercy-ek utolsó, 1773-as összeírásában prefektusi háznak, 1818-ban, Apponyi Antal Halála utáni összeírásában a kancellária épületének nevezték. Az eladási összeírásban (1773) úgy említik, mint szilárd anyagból épített és cseréppel fedett emeletes épület (24x14m nagyságban). Elülső udvarát az utca felől szilárd fal védte, hátsó udvara sövénnyel kerítve, és benne gyümölcsfák, zöldséges kert. A Mercy-ek utolsó idejében az uradalom prefektusának, vagyis első és legfőbb tisztviselőjének háza. Már akkor is az utcáról belépve mindjárt az udvar elején két oldalon az épületek is álltak már, mint ma, amelyek akkor a kocsiszín illetve az istálló szerepét töltötték be.

Antal gróf halála utáni összeíráskor (1818) már a kancellária épülete (Domus Cancellarialis) néven kerül a ház a szövegbe. Az emeleti helyiségeket a számvevőség és a számtartósság foglalja el hivatalnokaival. Az alsó szinten az ügyvédnek berendezett lakás volt található.

1867-ben Tiszttartói lak címen szerepel az épület, és 9 szobát, 1 konyhát, pincét sorolnak fel, továbbá alul és felül előcsarnokot. A különálló épületek akkor is hajdúlakok. Az 1876. évi telekkönyv ugyanilyen házszám alatt Tiszttartósságot említ, az 1881. évi házszám jegyzék pedig számvevő lakot. A 20. század elején az emeleten számtartói irodák, a földszinten lakások voltak.

Apponyi Géza utolsó jószágigazgatója szerint e régi épületben volt az uradalom archívuma (levéltára) is. 1927-ben, amikor az épület Liechtenstein-ék lakása lett. A. (II.) Károly átvitte az iratokat a kastélyba.

1945 után államosítva, majd egy ideig az ÁG irodaháza. Bérelhető szálláshelyként is funkcionált, ma üresen áll.

(Forrás: Hőgyész honlapja)

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

Ezek is érdekelhetnek