Szentgyörgyi Horváth-Zinner-Nedved kastély (Répceszentgyörgy)
| |

Szentgyörgyi Horváth-Zinner-Nedved kastély (Répceszentgyörgy)

Répceszentgyörgy egyik utcájának végén áll a részben felújított, de jelenleg kihasználatlan Szentgyörgyi Horváth-Zinner-Nedved kastély.

Szentgyörgyi Horváth-Zinner-Nedved kastély története

A kastélyegyüttes 1780 körül épült, tervezőjének Hefele Menyhértetet tartják.

A kastély leghíresebb tulajdonos talán II. Szentgyörgyi Horváth Zsigmond volt, aki a kastély nagy átalakításán túl a balatonfüredi Horváth-házat és a híres budai Horváth-kertet létrehozta. A Szentgyörgyi Horváth család nevéhez fűződik a balatonfüredi Anna-bál is.

A kastélyt és a birtokot 1850 körül egy bécsi bankár vásárolta meg, majd, immár eklektikus stílusban átalakítva, 1905-45 között püspöki nyaralóként a szombathelyi püspökség tulajdonába került.

1955-1981 között a MÁV Nevelőintézet, majd 1981-től a Haladás Sportiskolája, illetve annak kollégiuma működött itt. A melléképületekből egy 8 tantermes iskolát alakítottak ki, amely 1993-ig a környék körzeti iskolájaként működött.

Az egyház nem vette vissza az ingatlant, így végül magánkézbe került. Egy osztrák úriember azzal a céllal vásárolta meg, hogy szállóként hasosítsa.

A főépület szabadon álló, egyemeletes, téglalap alaprajzú. Az utcai és a kerti homlokzat középső három tengelye lizénákkal kialakított, timpanonnal lezárt homlokzatu rizalitot alkot. Hosszoldalain négy oszlopon álló, kőbábos korlátú erkély van a bejáratok felett. Kőkorlátos a lépcsőház, csehsüvegboltozatosak a folyosók, stukkós tükörboltozatosak a szobák. A kastély együtteséhez tartoznak az egykori gazdasági épületek, melléképületek. Ezek késő barokk koriak, földszintesek. A 19. század végén eklektikus stílusban átalakították. A kastélyhoz kastélypark tarozik.

(Forrás: Elherdált Örökségünk; documenta Pannonica/Cebula Anna)

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

A belső képekért köszönet „A Felfedező„-nek!

Ezek is érdekelhetnek