Almásy-kastély (Tarnaméra)
| |

Almásy-kastély (Tarnaméra)

Tarnaméra központjában található az Almásy-kastély, amelyben rendőrmúzeum működik.

Almásy-kastély története

Az Almásyak 1780 körül építették barokk stílusban. Az Almásyaktól a Schossberger család vásárolta meg.

A II. világháború után államosították és általános iskola működött benne. Renováláskor a meszelés alatt freskókat találtak. Műemlékké nyilvánították. Felújításához – a Tarnamérai Önkormányzaton kívül – az Országos Műemlékvédelmi Felügyelőség (OMF) is hozzájárult.

Több mint egy évig funkció nélkül, üresen állt. Ezt szemelték ki a Rendőrmúzeum helyévé. Bérbevétele nem ment simán. Némi huzavona után bérbe vették és állami támogatás nélkül – 1996. augusztus 31-én – megnyitották Közép-Európa egyetlen tiszta profilú Rendőrmúzeumát.

A tárgyi tárlat emlékekben gazdag gyűjteményének összegyűjtése és rendezése Dr. Gulyás István állatorvos és Dr. Francsics Ottó r. alezredes, Heves város akkori főkapitánya munkájának köszönhető. A épületben helytörténeti kiállítás is helyet kapott. A kiállítás anyagát 2002-ben vette át az Országos Rendőr-főkapitányság Budapesten működő Rendőrség-történeti Múzeuma. A tarnamérai kastélyban így 2002 óta a Rendőrség-történeti Múzeum kiállítóhelye működik.

Almásy-kastély leírása

A kastély magasföldszintes, téglalap alaprajzú, manzárdtetős, késő barokk épület, későbbi átalakításokkal. Főhomlokzatán a magasföldszintről két-két ablak között egy ajtóval egy-egy félköríves lépcső vezet le a parkba. Szegmentíves szalagíves ablakok jellemzik könyöklő párkányokkal, szemöldök díszekkel. A szuterénből ablakok nyílnak a talajszintre. A két lépcsőfeljárat között kétszárnyas ajtó vezet a szuterénbe. A manzárdtetőhöz reá merőlegesen kettős kontytetők csatlakoznak. A magasföldszintet a szuteréntól keskeny övpárkány választja el. A hátsó homlokzat is oromzatos 3-2-3 tengelyes, közép rízalitjában 2 ajtóval, melyek klasszicista vasrácsos erkélyre vezetnek. Az erkély 3 félköríves nyílással áttört kőfalon nyugszik. A két szintet itt is keskeny övpárkány választja el egymástól.

A szuterén szobái fiókos dongával boltozottak. Középen háromajtós tér csehsüveg boltozatokkal két-két simatörzsű, hengeres, lábazatos oszlopon. Bejárata a főhomlokzat közepéről nyílik. A magasföldszintes helyiségek teknőboltozatosak. A síkmennyezetes nagytermet diadalívszerű árkád osztja ketté. A nagyterem jobb és bal oldalán két-két egymásba nyíló meszelt szoba. Az árkáddal egy vonalban lévő tengely mögött, négy egymásba nyíló freskós terem van. A freskókon látható az építtető Almásy János és felesége, valamint a négy évszak, a négy falon, szimbólum szerűen.

(Forrás: Wikipédia)

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

A légifotós képért köszönet: Civertan légifotó

Ezek is érdekelhetnek