Batthyány-kastély (Magyarszecsőd)
| |

Batthyány-kastély (Magyarszecsőd)

A Körmend mellett Magyarszecsőd határában áll a romos állapotú Batthyány-kastély. Nagy parkja, a hozzá tartozó épületek és a belső falfestményei ma is impozáns látványt nyújtanak.

Batthyány-kastély története

A kastély 1893-ban épült barokk stílusban, amit később eklektikus stílusban átépítettek. Nagy park tartozik hozzá, a faluból egy fasor vezet a kastélyhoz.

Az épület működött már iskolaként, cserkészotthonként és szállodaként is. Az 1990-es években egy olasz hölgy volt a tulajdonos, ő festette a kastélyban ma is látható falfestményeket. Később egy vállalkozó vásárolta meg szállodai céllal, ám sajnos semmi nem lett a felújításból, azóta is romlik az épület állaga.

Batthyány-kastély leírása

A bejárat bal oldalán, a kastély, főtengelyével párhuzamos istálló jobb oldalán a kastély főtengelyére merőleges kis ház, mögötte nyolcszöges kútház látható. A bejárattal szemben helyezkedik el a kastély, előtte füves park terül el. A kastélytól balra cselédlakások és magtár helyezkedik el.

Az „L” alaprajzú, téglából emelt kastély hosszabb szárnya emeletes. A rövidebb, jobb oldalon elhelyezkedő, hátranyúló szárnya földszintes.

A főhomlokzat az egyszerűbb hosszú szárny homlokzatából és tőle jobbra a rövidebb szárny csatlakozó homlokzatából áll. Innen nyílik az épület régebbi része alatt húzódó, földes padlójú, szegmentíves dongákkal fedett pince lejárata is. Az istálló barokk stílusú, földszintes téglaépület, cseréppel fedett nyeregtetővel.

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

A légifotós képért köszönet: Civertan légifotó

A képekért köszönet Szegedi Szabolcsnak!

Ezek is érdekelhetnek