Prímási palota (Esztergom)
| |

Prímási palota (Esztergom)

A prímási palota Esztergom egyik meghatározó épülete, amely a bazilika és a vár tövében áll. Az épületben működik a Keresztény Múzeum, az Érseki Simor Könyvtár és a Prímási Levéltár.

Prímási palota története

Közvetlenül a Vízivárosi plébániatemplom (vagy Szent Ignác-templom) mellett, a Mindszenty hercegprímás tere 2. szám alatt található, historizáló Prímási palotát Simor János érsek emeltette egy régi jezsuita kolostor és gimnázium (A későbbii bencés gimnázium) helyén, amit 1687-ben építtetett Széchényi György, esztergomi érsek. A palota ennek az épületnek az alapjaira épült Lippert József tervei alapján 1881-1883 között, ugyanis ekkor dőlt el, hogy az egyházi központ nem a bazilika mellett, hanem a Vízivárosban lesz. A Várhegy nem bírta volna el a főszékesegyház melletti hatalmas érseki palotát. A munkálatok 1881. március 14-én kezdődtek meg, a zárókő letétele 1883. január 21-én történt. Felszentelésére 1883. január 23-án került sor.

A munkálatok teljes egészében Simor költségén folytak. Az előzetes becslések 298.937,82 forinttal számoltak, a teljes költség az utólagos számfejtés szerint 625.386,67 forint lett. 2005. november 12-én a palota épületében, az Aranybulla előtt iktatták be Bihari Mihályt, az alkotmánybíróság elnökét.

Prímási palota leírása

A palota neoreneszánsz stílusban az esztergomi érsek rezidenciájának készült. Északi részében a Keresztény Múzeum működik. Az érseki lakosztály, fogadótermek mellett helyet kapott benne az érseki könyvtár is, továbbá itt működik a Prímási Levéltár, melyben felbecsülhetetlen értékű könyveket, kéziratokat, okleveleket őriznek.

A főlépcsőházban prímások képei függenek. Legszebb részei a fogadótermek: A Fekete szalon érseki dolgozószobából, vendégszobából és hálószobából áll. Nevét a fekete színű berendezéséről kapta. Itt pihent meg II. János Pál pápa is 1991 augusztusában. A Zöld szalonban Esztergom két hatalmas látképe, Ferenc József és Erzsébet életnagyságú képei láthatóak. A bútorok itt empire (ejtsd: ampír) stílusúak. A vörös szalonban Simor János kedvelt reneszánsz festményeinek másolatai kaptak helyet, ugyanis amelyik festményt az érsek nem tudta megvenni, arról másolatot készíttetett.

A prímási palota külső díszei homokkőből készültek. Többször megjelenik Simor János domborműves címere. A dunai homlokzaton, kis-obeliszkes fülkében látható dombormű a kupola alatti párkányon. A pajzsban a Szeplőtelenül fogantatott alakjával és a jelmondattal (SUB TUUM PRAESIDIUM). A palotát a Szent Ignác-templommal összekötő falszakasz sarkán ismét megjelenik a címer középalakja egy körplasztikában. A prímás címere megtalálható a Mindszenty térre nyíló bejárati kapu, és a déli oldalon lévő, kertbe vezető kapu felett is.

A prímási palota kertjében található Damkó József szobrászművész alkotása 1934-ből, Prohászka Ottokár püspök 60 cm magas mellszobra, mely eredetileg a szeminárium előtt állt.

(Forrás: Wikipédia)

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

Ezek is érdekelhetnek