Sigray-kastély (Ivánc)
| |

Sigray-kastély (Ivánc)

Az Őrség északi részén fekvő Ivánc falu szélén áll az idősek otthonaként működő Sigray-kastély.

Sigray-kastély története

A kastély története 1336-ra nyúlik vissza, amikor annak északi végén középnemesi udvarház állt Ivánczy Miklós birtoklásában. 1543-ban “curia nobilitaris”-ként említik, tulajdonosa Ivánczy Péter Vas megye alispánja.

A török pusztítását követően 1714-re báró Sigray Károly építette fel barokk stílusú kastélyként. 1898 körül épített újjá gróf Sigray Antal, eklektikus stílusban, amely során külsőleg eklektikus, a belsőt tekintve szecessziós stílust követi. Külsejében a régi állapotokat idézi, de belülről teljesen átalakították, néhány régi ajtó mellett csak a könyvtár és a kápolna helyisége, valamint a grófi fürdőszoba őrződött meg benne fehérmárványból faragott hatalmas kádjával.

A kastélypark jellegzetessége az angol-kínai kerthatás, amely a Kew Royal Botanic Gardens vezetőjének tervei alapján került kialakításra. A kastélypark gyűjteményes kertnek is tekinthető, mert az őshonos növények mellett jelentős számban kerültek telepítésre egzóta fajok.

A kastélypark négy egységre különíthető: 1. Alsó park (Rába mellék), amely híres Darlington amerikai püspök látogatásának emlékére telepített kocsányos tölgyéről és a köztudatban élő „Lakodalmas rét” megnevezéséről. 2. Teraszoldal, ahol Vas megye legmagasabb bükkállománya (40 m) található. 3. Maláka part a Halastóval, ahol a halastavat rétegforrás táplálta. 4. Felső park, amely az épületegyüttessel alkot szoros egységet.

(Forrás: documenta Pannonica)

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

Ezek is érdekelhetnek