Monaky-kastély (Monok)
| |

Monaky-kastély (Monok)

Kossuth Lajos szülőfalujában áll a Monaky-kastély, amely Monoki-kiskastélyként vagy Várkastélyként is ismert.

Monaky-kastély története

A kastély a falu központjában lévő domb tetején, reneszánsz stílusban, 1570–1580 körül épült. Építtetése a tehetős középbirtokos Monaky János nevéhez fűződik. 1567-ben már Monaky Mihály volt a tulajdonos, mikor Hasszán temesvári pasa megostromolta és elfoglalta. Majd 1673-ban Thököly Zsigmond vallhatja magáénak.

A Monaky-család 1693-ban fiúágon kihalt, ezután női ágon öröklődött tovább a kastély. Monaky Annának Andrássy Mátyással kötött házassága révén az Andrássyak tulajdona lett egész Monokkal és környékével együtt.

A 18. században az örökösök között megosztott Monoki uradalom, a kastéllyal együtt az Andrássy család kezében újra egyesült. A 18. század második felében, mint a magyar főurak többsége, már az Andrássyak sem érték be ezzel a szolidabb kiskastéllyal, nagyobb építésébe kezdtek, de a régit továbbra sem hanyagolták el.

A II. világháború után iskola működött benne, majd a termelőszövetkezet előbb magtárnak, később irodaháznak használta.

Az 1990-es években újra szükségessé vált a felújítása, de ennek költségeit már nem tudta állni a helyi önkormányzat, így 1999-ben az épület eladásra került. A felújítás előtt Feld István és Simon Zoltán vezetésével újabb régészeti ásatásokra került sor.

A kastély évek óta nem látogatható, csak kívülről látható, a volt monoki polgármester Szepessy Zsolt, mint tulajdonos, kastélyszállóvá kezdte el átépíteni. A munkálatok egy ideje abbamaradtak, a kastély környéke és parkja rendezetlen, gazos, a falakon a felújított vakolat mállani kezdett. Nem használják sem a kastélyt, sem a mellette lévő épületet.

Monaky-kastély leírása

A lakók védelméül bástyás erődfallal és mély árokkal vették körül. Az erődfal jelentős része ma is látható.

Egyemeletes, 22×16 méteres épület. Középső, kéttraktusos, 17×15 méteres része épült a legkorábban.

Két, ellentétes sarkán egy-egy épülettömbbel bővítették. Délkeleten, egy lőrésekkel ellátott, téglalap alakú, emeletes saroképítményt, délnyugati felén, 1670 és 1673 között szintén emeletes, kerek bástyatornyot illesztettek a főépülethez. Innen hirdették ki a halálos ítéleteket, a pallosjog idején. Utólag alápincézték, a földszint új, magasabb boltozatot kapott, belül négy ablakkal megvilágított helyiséget alakítottak ki. Felújítás után 1673-ban, ezerötszáz forint volt a becsült értéke. A bejárat felett a Monaky-család címere látható.

A 18. századtól, a kastély bal oldalán, egy nyeregtetős, tizenegy árkádos tornácú gazdasági épület áll.

(Forrás: Wikipédia)

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

Ezek is érdekelhetnek