Orosz-kastély (Székely)
| |

Orosz-kastély (Székely)

A Nyírségben több, egykor szép kastély is áll. Ezek egyike a Székely településen lévő Orosz-kastély.

Orosz-kastély története

A kastély építési idejéről pontos évszámunk nincs, az azonban bizonyos, hogy a XVIII. század második felében már állt. Az 1779-es szabolcsi canonica visitatióból megtudjuk, hogy van itt egy kápolna a kis létszámúú egyházközség részére. Ez Zoltán Pál földesúr házában van elhelyezve.

Az 1809-es és 1828-as canonica visitatiók is közlik, hogy a földesúr házában a magánkápolna továbbra is mûködik. (Egri érs.lt. Paroch. Demecser. Nyírtass filiája.) A Zoltán család késõbbi leszármazottai közül legutoljára Csicseri Orosz Sándor földbirtokosé a kastély. A második világháborúban súlyosan megsérült a kastély az Országos Mûemléki Felügyelõség állította helyre 1960-ban.

A kastély a 18. században
A kastély a 18. században

Orosz-kastély leírása

Jellege: Szabadon álló, egyemeletes, a XVIII. Század második felében épített. L alakú, egyemeletes, manzárdtetõs épület.

Külső: Az eredetileg négyszög alaprajzú épületfõtömegéhez méga barokk korban hátranyúló szárnyat építettek. 2+2+2 tengelyes fõhomlokzat, szegmentívesberjárati kapu, rizalitban félköríves timpann lezárással.A faltükrökben elhelyezett ablakok szegmentíves lezárásúak.

Belső: A földszinten boltozatos szobák.

(Forrás: Székely honlapja)

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

A képekért köszönet Gál Gabriellának!

Ezek is érdekelhetnek