Prónay-kastély (Romhány)
| |

Prónay-kastély (Romhány)

A nagyközség főutcája melletti magaslaton, többhektáros egykori díszparkban áll a Prónay-kastély és néhány melléképülete.

Prónay-kastély története, leírása

A barokk stílusú kastélyt 1735-40 között építtette Prónay I. Gábor. A hajdani főbejárat a park szélén magányosan álló kosáríves nyílású kertkapu, amelyet nagy kőcímer díszít.

A XIX. században egy toldalékszárnyat – fürdőházat – csatoltak a kastélyhoz, ekkor emelték gazdasági épületeket is. 1860-ban neobarokk stílusban teljesen felújították a főépületet. Később, az 1940-es években ismét felújították, modernizálták az épületet.

A II. világháború során többször is átment a front Acsán. A kastélyban hadikórházat rendeztek be. A kertet bombatalálat érte. A berendezésből semmi sem maradt. Az 1940-es évek legvégén a honvédség foglalta el a kastélyt. Zárt területté nyilvánították, raktárként hasznosították.

A rendszerváltás után a kastély gazdája a kincstár lett, hasznosítására pályázatot írtak ki.

Az egyemeletes téglalap alaprajzú, kontyolt nyeregtetős főépület sarkain erőteljes kiugrású, manzárdtetős tornyok találhatók. Az emeleti nagyteremben stukkódíszítés található. Az egyik, részben emeletes melléképületben istálló volt, a másik pedig az úgynevezett képesház, amelyet átépítettek és új fedélszéket kapott. A kastély előtti tereplépcső falát díszkút gazdagítja. Az épületet folyamatosan lakták és modernizálták az örökösök.

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

Ezek is érdekelhetnek