Esterházy-kastély (Csákvár)
| |

Esterházy-kastély (Csákvár)

Csakváron kórházként működik a nagy kastélyparkkal és impozáns külsővel rendelkező Esterházy-kastély.

Esterházy-kastély története

1760-65-ben egy földesúri kúria építését kezdték meg, majd 1778-ban a fertődi Esterházy-kastély mintájára Fellner Jakab tervei alapján késő barokk-rokokó stílusban kezdődött meg a kastély építése.

Az 1810-1814-es földrengések után újjá kellett építeni, mert az épület lakhatatlanná vált. Charles Moreau tervei alapján történt az átépítés a Versaillesi kastély mintájára klasszicista stílusban. A hátsó udvari homlokzat megmaradt eredeti állapotban.

A kastélyban színházterem, kápolna, hatalmas könyvtár, képtár, vadászterem is volt. Összesen mintegy 365 helységből állt. A kastély előkertjében vörös márványból készült kettős díszkút látható, melyet barokk stílusú bronz emberi álarc díszít. A díszudvart két szárny szegélyezi észak és dél felöl, szemben a kastély egyemeletes tömbje.

A főbejárat előtt dór oszlopos kocsifelhajtós oszlopcsarnok helyezkedik el. A hátsó kerti homlokzat park felöli oldalán 4 db korinthoszi oszlop tartja fogsorpárkányzatú korlátlábak sorából álló mellvédet. Ennek közepén található a két griffmadár által tartott Esterházy pajzscímer. A mai konyha és ebédlő, régen istálló és lovarda volt.

Az épület 1954 óta TBC kórház, majd a Fejér Megyei Szent György Kórház Csákvári Intézeteként működik.

Kastélypark

A kastélyhoz tartozó park, klasszicista angolpark. Már 1779-től kezdve tervezték és gondozták. Közel 400 féle fafajtát ültettek, melyekből még ma is láthatók a mediterrán fenyők, a 200 éves platánfa, és a gesztenyefák.

A kertben a család a kor akkori ízlésének megfelelő kerti építményeket építtetett, melyeket ma Pietro Rivetti olasz festő képeiből ismerünk. Az építmények anyagához felhasználták a vértesszentkereszti templom romjait. Elkészült már a kertben a Szentháromság szobor, a „Napóra”, a műbarlang, ami a „Pokol-menyország” elnevezést kapta.

(Forrás: Csákvár honlapja)

Az Esterházy család egy hercegi és grófi ranggal rendelkező régi magyar főnemesi család. Ismerd meg a család történetét és a legfontosabb kastélyokat!

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

A légifotós képért köszönet: Civertan légifotó

Ezek is érdekelhetnek