Wenckheim-palota (Budapest)
| |

Wenckheim-palota (Budapest)

Budapest Palotanegyedének talán legszebb belső terével büszkélkedhet a Szabó Ervin Könyvtárként működő Wenckheim-palota.

Wenckheim-palota története

A palotát Wenckheim Frigyes gróf építtette, mégpedig a család alkalmankénti pesti tartózkodásainak idejére. A gróf a szászországi Meinig Artúrt kérte fel a palota tervezésére. A palota 1886 és 1889 között épült.

1927-ben, a gróf halála után az örökösök a fővárosnak adták el az épületet. A négy évig tartó átalakítást követően 1931-ben nyitotta meg ismét kapuit a nyilvánosság számára mint Fővárosi Könyvtár.

A Fővárosi Közgyűlés a kilencvenes évek közepén jelentős bővítésről döntött. Hegedűs Péter építész tervei alapján az átalakítás 1998-ban kezdődött. A rekonstrukció mellett egyúttal a Reviczky utcai Berczik-palotával és a Baross utcai új szárnnyal bővült. 2001. szeptember 12-én adták át a látogatóknak mint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár központi könyvtárát.

Wenckheim-palota leírása

A palota neobarokk stílusban épült, neoreneszánsz elemekkel tarkítva. Megjelenik benne a rokokó és a biedermeier.

Külsejében a drezdai barokk (Erős Ágost idején uralkodó művészeti stílus), belsejében pedig a XV. Lajos-féle stílusirányzat a jellemző. Rácsait, kapuit és kandelábereit a kovácsoltvas-művesség jeles pesti képviselője, Jungfer Gyula készítette. A mai díszbejárat kovácsoltvas kapui 1897-ben készültek el.

(Forrás: Wikipédia)

Látnivalók a közelben

Hol található?

Képek

A képekért köszönet Halas Viktornak!

Ezek is érdekelhetnek