Batthyány-kastély (Kisbér)
| |

Batthyány-kastély (Kisbér)

Kisbér belvárosában áll a jelenleg üres, egykor szebb napokat látott Batthyány-kastély.

Batthyány-kastély története

A barokk stílusú kastélyépületet Batthyány Tivadar építtette 1770-ben.

1849 után az egész birtokot elkobozták a Batthyány-csalódtól, nevezetesen Batthyány Kázmértól, az első magyar felelős kormány miniszterelnökének testvérétől. 1853-ban I. Ferenc József rendeletére itt állami ménesbirtokot létesítettek, a kastélyt és a parkot kőkerítéssel vették körül. A ménesbirtok parancsnoka, Kecán alezredes, a külföldet járt világfi angol mintájú parkot képeztetett ki a kastély körül.

Az átrendezés során az úgynevezett Pokoldombon felállította Fadrusz János és Weincheim Béla híres lovas szobrát, s ugyanitt kapott helyet a ménes legjobb lovának emléktáblája is.

A II. világháború után kórházként funkcionált, amit a 2000-es években zártak be. Azóta a kastély kihasználatlanul áll.

Kastélypark

1830 körül Joseph Klieber bécsi szobrásszal nagyméretű Neptun-szobrot készíttetnek kőböl. A szobrot a kert egyik nagy látványossága, a vízesés fölött helyezték el.

Észak-keleti irányban erősen lejt a terep az épülettől mintegy 150 méterre folyó patak felé. A patak túloldalán nagy mészkősziklákból mesterségesen kialakított domb van, amely az akkor divatos hűtőzőt rejti magába. A dombról szép visszatekintés volt a kertre és a patak túloldalán, az emelkedőn álló kastélyra.

A kastély déli szárnyáról kitekintve a tó csillogott, a híd és a vízesés látszott. A park déli részén terült el a kb. 5 hektár nagyságú mesterséges tó, déli csücskében hosszú szigettel. A tó és a patak között híd vezetett át. A híd északi oldalán a híd téglaíves grottája alatt mintegy 4 m mélységben négy lépcsőfokon több méter szélességben zuhogott le a víz. Itt helyezték el a Neptun-szobrot. A zsilip szegmensíves nyílását két sorban domborművek díszítették.

Megtalálhatók a kertben a kor divatos növényei: juharfák, vadgesztenye fák és platánok.

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

Ezek is érdekelhetnek