Bíró-kastély (Örményes)
| |

Bíró-kastély (Örményes)

Örményes külterületén, egy ipartelepen áll a még mindig jó állapotú Bíró-kastély.

A kastély ma már egy ipartelep területén van, a portás beengedi az udvarra az érdeklődőket, az épületbe bemenni azonban nem lehet.

Bíró-kastély története

Biró Mátyás (Kunszentmárton, 1859. – Fegyvernek, 1930.) vármegyei tisztviselő volt. Ő valószínűleg házasság útján vált fegyverneki birtokossá.

Az 1897. évi címtár a fegyverneki földtulajdonosok között említi Szeidenleder Józsefet. Az ő lánya volt Szeidenleder Lenke, Bíró Mátyás felesége. Feltehetően a birtokkal együtt jutottak hozzá a Fegyvernek belterületén már akkor, s ma is álló, a szecesszió stílusjegyeit magán hordozó földszintes kúriához.

A mai nevén Örményes-Bírómajorban (Örményes 1950-es önállóvá válásáig Fegyvernek külterülete volt) álló, szintén szecessziós stílusú kastélyt azonban már ők emelték – egy régebben ott álló épület kibővítésével – a XX. század elején. Ezt egyrészt gazdaságuk, másrészt a Budapest-debreceni vasút megállóhelyének közelsége indokolhatta. A téglalap alakzatot egyik végén már akkor is négyzetes alapú, csúcsos sisakban végződő emeletes torony zárta le két hozzá kapcsolódó nyolcszögletű tornyocskával, melyek két pillérrel egy emeleti teraszt tartanak. A másik végén lévő négyszög alaprajzú szárny valószínűleg akkor is télikertnek adott helyet.

Az épület főszárnyára az 1920-as években emeletet húztak. Ekkor a homlokzatokat historizáló jellegű, neobarokk formaelemekkel alakították ki. Ezt a bővítést már valószínűleg fiuk számára végezték a tulajdonosok.

A II. világháború után gépállomássá alakították a majort. Az 1940-es évek végén szobrot állítottak – Ungvári Lajos alkotását – a parkban egy cséplőgép által halálosan megsebesített lány emlékére. 1968-ban az Április 4. Gépgyár megvásárolta a majort, s a kastélyban irodákat helyeztek el.

Az erősen leromlott kastély a rendszerváltás után magántulajdonba került, s új tulajdonosai a felújítás mellett döntöttek. Mészáros János építész tervei alapján 2004-ben kezdődött a munka, mely – források hiányában – évek óta áll. Az épület állaga nem romlik, ám a belső tér és a környezet kialakításához pályázati támogatást várnak a tulajdonosok, akik közcélra szeretnék felhasználni Biró Zoltán egykori tornyos kastélyát.

(Forrás: Kósa Károly honlapja)

átnivalók a környéken

Hol található?

Képek

A képekért köszönet Gál Gabriellának!

Ezek is érdekelhetnek