Forgách-kastély (Mándok)
| |

Forgách-kastély (Mándok)

Mándok belterületén kastélyszállóként újult meg a kívül-belül csodás Forgách-kastély.

Forgách-kastély története

„Minden örömöm Mekkája” – írja a mándoki Forgách-kastélyban töltött napjaira visszaemlékezve Czóbel Minka költőnő a 19. század végén. Szabolcs vármegye egyik legfontosabb főúri rezidenciája, a Forgách grófok 15.000 holdas tiszántúli uradalmi központja 1750 körül épült, így több mint kétszáz ötven éves múlttal rendelkezik. Az impozáns megjelenésű kastély késő barokk stílusban készült el, a kor divatos irányzatai szerint igényes homlokzati kialakítással, később eklektikus stílusban átformálták.

A 18. század végétől a 20. század közepéig a korszerű Forgách-uradalom központja volt. A kastélyt gróf Forgách Zsigmond emeltette, a 4 hektáros kert és annak gondozása pedig a grófné szívügye volt, ennek köszönhetően gyönyörködhetünk még ma is többek között a két több mint 200 éves platánban, a méretes tulipánfában, a romantikus vadgesztenyesorban és fekete fenyőkben.

A kastély és kertje 1945 utáni sorsa tipikus történet. A park nagyobbik része futballpálya építésének esett áldozatul. A kastély közprédává vált, minden mozdítható és beépített értékét megrongálták és ellopták. A puszta falakon kívül szinte semmi sem maradt belőle. A végső pusztulástól jelenlegi tulajdonosa mentette meg, kerítéssel és új tetővel óvta meg az épületet a további pusztulástól.

2010-ben megkezdődhetett a kastély és területének teljes újjáépítése az Új Széchenyi terv Észak-Alföldi Operatív Program Üzleti Célú Szálláshelyek Fejlesztése címmel kiírt pályázati konstrukció keretében, 60%-os támogatási aránnyal. Ma már ismét régi, főúri eleganciájában pompázik. A tulajdonosok nagy gondot fordítottak arra, hogy visszaállítsák a kastély korhű állapotát, a 18. századi grófok világának hangulatát.

Az odafigyelés nemcsak magára az épület külső részleteire korlátozódott, hanem a belső kialakítás során is fontos szerepet játszott. Napjainkban a teljesen felújított impozáns épületben egyesült a varázslatos korhű hangulat, az előkelő patinás belső terek, a modernkori prémium szolgáltatásokkal. Különböző típusú, minden igényt kielégítő stílusos szobák (Superior, DeLuxe, Lakosztály) állnak a vendégek rendelkezésére.

A 4 hektáros park és annak gondozása már a 19. században Sennyey Elza Grófné szívügye is volt. A park fennmaradt, értékes növényállományának részét képezi egy idős, kettős vadgesztenye-fasor, két 170 éves, hatalmas, tarkalevelű platán, több hegyi juhar, tölgyek, fekete fenyők, óriási kétszínű tulipánfák, magas kőris, hárs, dió, mezei juhar, szomorú gyertyán.Sétányaink és az azt körülölelő zöld pázsit esküvők, családi rendezvények alkalmára nyújt romantikus, idilli hátteret.

(Forrás: kastély honlapja)

Látnivalók a környéken

Hol található

Képek

A képekért köszönet Halas Viktornak!

Ezek is érdekelhetnek