Rónay-kastély (Kiszombor)
| |

Rónay-kastély (Kiszombor)

A déli országhatár menti településen, Kiszomboron található Rónay-kastély impozáns tornyával kiemekedő a környék kastélyai közül.

A kora-középkori hatkaréjos körtemplomáról méltán híres egykori Zombor, a mai Kiszombor története a 18. század végétől a 20. század középéig szorosan egybefonódott a települést birtokló zombori Rónay család történetével.

Rónay-kastély története

A Rónay család virágkora a 19. század első harmadától a 20. század elejéig tartott: főispánok, alispánok, országgyűlési képviselők, táblabírák kerültek ki közülük, s noha országos ismertségre nem igazán tettek szert, Csanád, Csongrád és Torontál vármegye életére, fejlődésére egyes tagjaik meghatározó módon hatottak.

Az 1859-ben épült kastélyív-pillérsoros homlokzattal és timpanonnal koronázott közép-rizalitjával alapjaiban a klasszicista stílusra utal. Az ekkor uralkodó romantika irányzatra az épület véghomlokzatához kissé szervetlenül csatlakozó torony és az ablakkeretezések részletei utalnak.

A kastélyt Rónay Móric (1813-1890), Torontál vármegye al-, majd főjegyzője, első alispánja, majd vármegye főispánja építtette. A születésnapján, 1859. december 7-én költöztek be feleségével.

Rónay Móric halála után Rónay Emil örökölte. 1902-ben felesége (már özvegyként) eladta sógorának, Rónay Jenőnek. Népes családjával beköltözött a kastélyba, ekkor alakították át az épületet, ahogy ma is látható. Halála után egyik fia, Rónay Imre birtokolta.

A II. világháború után a kastélyt a Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség vette birtokba. Sajnos ezután kezdődött meg a kastély pusztulása. Bútorait, egyéb berendezéseit elhordták, parkettáit felszedték. 1949-ben a kastélyparkot is kiírtották.

1956 után mezőgazdasági célból használták, tárolóhely, terményraktár és baromfikeltető üzemelt benne.

A kastély a 20. század elején
A kastély a 20. század elején

Rónay-kastély leírása

A három utcával határolt saroktelek eredeti nagyságában megmaradt, területe több mint 1,8 ha. A kastély a telek délnyugati részén szabadon áll, a déli oldal, ill. a rotunda felől 15 méter szélességű előkerttel.

A kastélyban eredeti állapotban maradt meg a torony és a legutóbb épített kétszintes északkeleti bővítmény. Eredeti állapotban látható a torony déli földszinti ablaka, néhány belső ajtó, a csigalépcső kovácsoltvas korlátja, a famellvéd és a toronyszobában a falfestés egyes részei.

Nagyjából eredeti formában van a Móricz utca felöli U alakú családház, sajnos állapota azonban elég rossz. Cselédházzá és istállóvá alakítása előtt eredetileg egyszintes épület volt.

Az egykori park díszfákkal és cserjékkel volt telepítve, sportterülettel is rendelkezett. A kerti utak burkoltak voltak. A fák közül a gesztenye, a hárs és a mocsári tölgy, a cserjék közül az orgona volt a meghatározó.

A csodás park, amikor még volt
A csodás park, amikor még volt

(Forrás: Kiszombor honlapja)

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

A képekért köszönet Gál Gabriellának!

Ezek is érdekelhetnek