Erzsébet árvaház (Makó)
| |

Erzsébet árvaház (Makó)

Az Erzsébet királynéról elnevezett árvaház 2004-ig kórházként is működött, azóta azonban üresen áll Makó városában.

Erzsébet árvaház története, leírása

1890-ben határozatott hozott Csanád vármegye törvényhatósági bizottsága egy megyei árvaház építéséről Szuszogó városrészben. A kivitelező Kovács Sándor hódmezővásárhelyi mérnök, a műszaki ellenőr Kardos Sámuel volt. Az Erzsébet királynéról elnevezett eklektikus épület 1894-ben készült el.

1913-tól az Országos Gyermekvédő Liga kezelte, a szervezet szeretetházzá alakította át. Az első világháború során sebesült katonák lábadozó kórházaként is hasznosították az épületet.

1918–19-ben a nemzetőrség, majd a vörös őrség fegyverraktárnak használta. Ezután hadiárvaházként funkcionált 1935-ig, utána a csendőriskola laktanyája lett.

1940. szeptember 25-től a Tüdőotthon és Tüdőgondozó Intézet működött benne, 1946. május 27-től 1951. január 17-ig a kórház tüdőosztályát helyezték el az épületben.

Az épület 1975. március 1-jétől a kórház ideg-elme osztályának adott helyet. 2004. szeptember 9-én a városi önkormányzat birtokába került. Ugyanekkor a feladatellátás átkerült a Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház – Rendelőintézet épületébe. Bár az önkormányzat tett lépéseket annak érdekében, hogy az épületben bérlakások létesüljenek, és komoly vállalkozói érdeklődés is mutatkozott az ötlet iránt, a képviselő-testület végül elvetette a javaslatot, mert az akkori finanszírozási szabályok csak önerőből tették volna lehetővé a bérlakások kialakítását.

Az egykori árvaház épülete így jelenleg is üresen áll.

Alaprajza „E” alakú, utalva névadójára. Az oldalfolyosós elrendezésű épülethez előkert tartozik. Az árvaház teljes hosszában alápincézett, oldalszárnya nyeregtetős. Oromzata gazdagon tagolt, hangsúlyosságát az oldalszárnynak köszönheti. Ablakai szegmentívesek, bejárata fölött timpanon található. A földszinti sávot rovátkákkal, a rizalitot armírozással díszítették. Az épületen körbefut az öv- és az emeleti könyöklőpárkány.

Amikor még használatban volt
Amikor még használatban volt

(Forrás: Wikipédia)

Látnivalók a környéken

Hol található?

Nem találtam pontos címet, a Google Maps se jelöli.

Képek

A képekért köszönet Urbex Yvette-nek!

Ezek is érdekelhetnek