Széll-kastély (Magyargencs)
| |

Széll-kastély (Magyargencs)

Magyargencs központjában álló Széll-kastély több funkciójű épület. Falai között iskola és helytörténeti kiállítás működik, udvarán hadászati járművek láthatók.

Széll-kastély története

A kúria felépítése Kerkapoly Károly nevéhez fűzhető, 1885-1891 közé tehető. Kerkapolyy közgazdász és jogi végzettségű, főiskolai tanár, majd egyetemi tanár volt. 1870-1973 között pénzügyminiszteri tisztséget viselt, 1878-ig országgyűlési képviselő.

1911-ben a család utód hiányában kihalt, a birtok és a kúria Radó Gyulára szállt. A kúria épülete 1916-ban leégett, s az akkor történt helyreállításkor kapta jelenlegi formáját.

1935-ben került Széll Emilné Radó Cecília tulajdonába. Férje Széll Emil Vas vármegye főszolgabírója volt. A család Veszprém megyei ágának leghíresebb tagja Széll Kálmán volt, aki 1899-1903 között Magyarország miniszterelnöke volt.

A kastélyt a II. világháború után államosították, majd 1950-ben állami gazdaság kezelésébe került, irodaként, lakásként, raktárként használták.

1979-ben került a község tulajdonába, 1985-ben újították fel. Ma iskola, könyvtár és helytörténeti múzeum működik az épületben. A kastély és területe egyben Hadtörténeti Kiállítás is, az udvaron sok régi hadászati jármű látható. Az épületben egy előtér és egy szoba van berendezve katonai felszereléssel, műtárggyal.

(Forrás: kastelyok-utazas.hu)

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

Ezek is érdekelhetnek