Radó-kastély (Kemenessömjén)
| |

Radó-kastély (Kemenessömjén)

Kemenessömjénben a Berzsenyi-kastély mellett egy másik ilyen jellegű épület is van. A pár száz méterre álló Radó-kastély is sajnos elhagyatva áll a főutca mentén.

Radó-kastély története

A Radó-család ősei a XI. századig vezethetők vissza. A szentmártoni előnevet a XVI. század óta viselik. A szentmártoni Radók közül a századok folyamán többen viseltek országos, vármegyei tisztségeket.

A kastélyt Radó Gyula építtette 1880 körül, akkori megjelenését a 19. század második felére jellemző romantikus stílus határozta meg. A kétszintes épület két szélén timpanonok, középső részén felül erkély, alul üvegezett előtér volt.

A második világháború után, 1945 szeptemberétől járványkórház működött itt. 1947-től iskolai célokat szolgált az épület, az alsó tagozatosok jártak ide. Ezután néhány évig üresen állt, majd átépítették, a teraszt és az üvegezett részeket befalazták, a timpanonokat lebontották, így az épület elvesztette jellegzetes külsejét. Egy ideig a Berzsenyi-kastéllyal együtt gyermekotthonként, illetve helyi óvodaként működött.

Az utóbbi évtizedekben a polgári védelem raktárként használta, fenntartására azonban kevés figyelmet fordítottak, így az egykor gondozott park, játszótér teljesen elvadult, az épületen is látszanak a romlás jelei, bár állapota a körülményekhez képest még meglepően jó.

Jelenleg az önkományzat tulajdonában van.

(Forrás: Kemenessömjén honlapja)

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

Ezek is érdekelhetnek