Zichy-Hadik kastély (Seregélyes)
| |

Zichy-Hadik kastély (Seregélyes)

Az egyik legszebb Zichy-kastély Seregélyesen található, amelynek állapota azonban folyamatosan romlik. Remélhetőleg nem jut a pusztulás sorsára.

Zichy-Hadik kastély története

A kastélyt Gróf Zichy Ferenc, a monarchia pénzügyminisztere építtette 1821-ben klasszicista stílusban. Az U alakú, klasszicista kastély főhomlokzatának közepén négyoszlopos portikusz áll, a timpanonban a grófi család címere látható.

A kastély építéséről és tervezőjéről nem maradtak fenn tervrajzok és okmányi adatok, így Lyka Károlytól tudjuk, hogy Zichy Pich Ferencet bízta meg a kastély szobáinak és termeinek kifestésével. A nagyterem freskóinak érdekessége, hogy úgynevezett árnyfestési technikával készültek, amik főleg filmeken és képeken térhatású látványt nyújt.

A kastély keletkezésével kapcsolatban érdekes történet kapott szárnyra a tulajdonos családban, miszerint Ferenc császár így szólt Zichyhez: „A jövő esztendei hadgyakorlatok Fejér megyében lesznek, hallom ott Önnek szép kastélya van, ott fogok megszállni.”

Utolsó lakói gróf Hadik Béla és Zichy Alexandra grófnő, akik a seregélyesi család sírhelyén nyugszanak.

A második világháború alatt a kastély értékei többnyire német és szovjet kézbe került, aminek csekély része került elő, ezért is fontos az a néhány lelet, amit 1976-ban a kastélyparkban találtak. A leletek között ezüst és aranyozott evőeszközöket, medalionokat, tarsolyokat, dobozkákat, ékszereket és egyéb értékes dolgokat találtak, amit ma a székesfehérvári Szent István Múzeum tudhatja tulajdonában.

Mint sok más kastélyunknak, úgy ennek is a hánytatott sorsa 1945 után történt. Sokáig üres volt, de az 1950-es évek elejétől a Videoton gyár raktára lett. A kastély igazi helyreállítását megelőző munka 1982-ben történt, amikor a Taurus Gumiipari Vállalat jelentkezett az épületet üdülő- és oktatási központként szerette volna rekonstruálni.

A 2008-ig háromcsillagos klasszicista kastélyszállóként működött. Jelenleg üresen áll, állapota erősen leromlott.

A Zichy–Hadik-kastélyt 2014-ben a Pharaon-Alfa Kft. vállalkozás vásárolta meg.

(Forrás: Wikipédia)

A Zichy család egy ősi magyar főnemesi család. Ismerd meg a család történetét és a legfontosabb kastélyokat!

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

A légifotós képekért köszönet: www.legifoto.com / Jászai Balázs

Ezek is érdekelhetnek