Szászvári várkastély
| |

Szászvári várkastély

A Mecsek északi lejtőjén fekvő Szászvár várkastélya interaktívan mutatja be az épület történetét, valamint fel is próbálhatjuk a különböző kellékeket is.

Szászvári várkastély története

A történet kulcsfigurája Alsáni Bálint, aki Pécs huszadik püspöke volt 1374 és 1408 közt, utóbbi évszám halálát is jelzi. Püspökségének kezdetéhez kapcsolható a Keresztelő Szent János kápolna alapítása és a mai szászvári vár alapjait képező udvarházépítése is. A két helyiségre osztott pince fölé két szintet emeltek. A földszintet boltozott kamra és konyha, az emeletet egy szoba és ebédlőterem foglalta el. Az emeleti helyiségeket kőkeretes ablakok világították be. A pince és a ház bejárata is nyugatra nézett, a keleti oldalra fallal körülvett kert került.

Alsáni Bálint halála után a Pécsi Egyházmegye Eberhard főkancellár irányítása alá került, majd 1410 és 1421 közt unokaöccse, Albeni János püspök állt az egyházmegye élére. Ő tovább bővítette a püspöki kastélyt. Az udvar északi felébe kétszintes épületszárnyat emelt, melynek földszintjén a személyzet lakószobái, emeletén egy nagyterem volt található. A földszinti homlokzat előtt pillérekre támaszkodó árkádívek tartották a szélesebb emeletet, melyre külső lépcső vezetett. Bővítették a régi konyhát is egy külső sütőkemencével.

Utóda, Albeni Henrik püspök (1421-1444) a konyha mögé új falormot emelt, valószínűleg védelmi célból. Az épületet 1439-ben említi először várként írásos dokumentum.

A mohácsi vészt követően Szász várát Athinai Simon foglalta el Izabella királyné számára. 1543-ban a védők átadták a várat a töröknek, akik nahije, azaz egy kisebb közigazgatási egység székhelyévé tették.

A törökök ellen harcoló keresztény seregek a tizenhetedik században kétszer felgyújtották, majd 1680-ban fel is robbantották a szászvári püspöki udvarházat. A település és a vár csak 1686-ban szabadult fel a török uralom alól.

Az új plébániaház építése 1776-ban kezdődött Szászváron, amihez a régi vár romjait használták fel. A munkálatokat végül 1821-ben fejezték be. A török háborúk idején romba dőlt régi plébániatemplom helyett 1720-ban emeltek új fatemplomot Szászváron. Klimó György püspök 1772-ben kezdte meg egy új templom építését, amelyet hét évvel később fel is szenteltek.

(Forrás: Szászvár honlapja)

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

Ezek is érdekelhetnek