Luby-kastély (Nagyar)
| |

Luby-kastély (Nagyar)

A felújított Luby-kastély impozáns világoskék színben pompázik Nagyar községben, amely népszerű esküvői helyszín a környéken.

Luby-kastély története

A kastélyt Luby Géza építtette klasszicista stílusban 1879-ben menyasszonya érkezésére. A nemesi pár otthonául szolgáló épületet mennyei park vette körül, amely Luby Géza másik nagy szerelmének, a rózsakertnek adott otthont. A Rózsakirály kitűnő ízlésével, korát meghaladó szellemiségével, Magyarországon egyedülállónak számító rózsaligetet hozott létre, amelyben minden nap romantikus sétát tett feleségével.

A 20. század elején a család anyagi okokból eladni kényszerült a kastélyt, de az rövidesen visszakerült jogos tulajdonába és otthont adott a következő Luby generációknak.

Az államosítás után a kastély általános iskolaként működött tovább, majd a leromlott épületet 2010-ben vásárolta meg Szabó Zoltán a kastély mai tulajdonosa, aki a kastélyon teljes körű felújítást hajtott végre. Az oktatás és haladó szellemiség, amelyet a Luby család képviselt, a felújítás során nagy hangsúlyt kapott. A 2013-ban átadott épületben interaktív múzeum működik, amely játékos formában, a modern technika segítségét tanítja meg a történelmi érdekességeket a látogatóknak.

Pálmaház

A kastély egyik büszkesége az újonnan kialakított pálmaház. Trópusi hangulat, több száz különleges növény valamint impozáns, tágas belsőtér biztosítja a nem mindennapi élményt. Faszerkezete révén tökéletes helyszín vacsorákhoz és esküvőkhöz azok számára, akik valami merőben különlegesre vágynak.

Rózsakert

A kastély felújításával nemcsak az épület újult meg, az egykori rosarium is visszakapta régi helyét. Rózsakertünket egyrészt a ritka fajok és a korhűség teszi unikummá, másrészt pedig a rózsák ezreinek látványa és illata felejthetetlen élménnyel ajándékozza meg az idelátogatót.

Luby család

Az eredetileg felvidéki származású Luby család szatmári ágának története a 18. század második felében kezdődött. A második világháború végéig eltelt másfél század alatt minden generációjuk értéket teremtett és hagyott örökül a jövő számára. A családban hagyomány volt a közéleti szerepvállalás, valamint a kultúrához való kapcsolódás.

Luby Margit, Luby Géza lánya, tanár és híres néprajzkutató volt, értékes néprajzi műveket hagyott hátra. A Luby család szoros kapcsolatot ápolt kora több jellegzetes szellemiségével is: Kölcsey Ferenccel, Petőfi Sándorral és Herman Ottóval. A család Petőfi Sándorhoz kapcsolódó barátsága híresen jó volt, a költő nem egyszer vendégeskedett náluk és hűsölt a kastély valamelyik rózsalugasában.

(Forrás: Luby-kastély honlapja)

Látnivalók a környéken

Hol található?

Képek

A képekért köszönet Fazekas Szilviának!

Ezek is érdekelhetnek